Tuesday, September 24, 2013

Apa perasaannya bila plug peti ais rosak?

.
 
Assalamualaikum =)
 
 
Ini pon jadi topic ke? Haha!
 
Well, if you are breast-pumping-mommy, you know what I mean.
 
 
Pagi Ahad yang indah, bangun lambat dari biasa...*ngehngehngeh*...takde la lambat sangat pun. Dalam pukul 8am. Tu pun sebab si dobot dah menendang2. Err..dia masih belum tahu apa itu 'sunday morning'! Ahaks! So nye, aku pun bangun lah. Pergi dapur, ingatkan nak buat cokodok bawang untuk breakfast.
 
Err..baju banyak nih. Basuh baju dulu la. Tet tet tet! (bunyi nak tekan mesin). Tak nyala pun. Why why why? Tengok plug, ok je. Tukar plug mesin dengan plug peti ais, pun tak nyala.
 
 
Eh, wait!
 
Plug peti ais pun tak menyala??? Berdesup aku bangun buka pintu peti ais tempat beku. Surammmm....takde angin2 sejuk...huaaaarrrggghhhhh!!!! SUSU AKU!!!!!!
 
 
Semua susu cair. Cair separuh, still ada ice ketul sikit2.
 
Nak nangis wey.
 
 
Pagi ahad ayah dobot yang indah pun merosak..kena bangun betulkan plug..sambung extension bagai...tak kisah la camana gaya pun yang penting peti menyala semula.. huhu..sadis tahu...sadisss....
 
 
*tiada gambar susu* :p
 
*Baca kat KIM, susu yang cair kalau masih ada yang beku (manik2 kristal ice) still boleh pakai dan dibekukan semula....tapi aku tak berapa confident nak biar lama2..ahad isnin selasa fully EBM, no mommy boobs...hik3...tp sebelum tido tetap nak ngempeng... :p
 
*pagi tu terus cancel cokodok bawang. Mood dah terbang...so ayah tapau roti canai  =D
 
 
*kesimpulannya...pasni tak berapa ghairah dah nak kumpul stok sampai melimpah peti ais..as long as ada stok yang berterusan, aku dah bersyukur sesangat dah. Sekarang pun aku banyakkan aisy minum fresh + chilled ebm...yang beku ada la sebotol dua je bagi kat bibik.
 
 
*lagi sebulan lebih utk dapatkan 'sijil' exclusive Bf dak aisy utk 6 bulan...sijil buat sendiri..hahahaha
 
.
 
 
 

18 comments:

SarahSyafiq said...

Boleh haru jd mcm tu.

Rai Ourkizuna said...

Allah.. sabar.. camtu la cabaran jadi bf mom.. tabah okay..

pstt.. akak ingat TNB sabotaj.. sbb mun keluarkan entry pasal bil aritu..hahaha..

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Akak susah hati Munna... banyak benda dalam peti sejuk tu rosak nanti... gi cepat beli plug baru :)

☆♥L@dy @yU♥☆ said...

Mcm mana blh tertukaq tu❓
X pa ader hikmah
Anggap jer x de rezeki na
Jgn stress2⃣ ngeee

QueeN TerataI said...

hehehe terus xde mood nk masak cekodok yer..

Amanda Suria said...

alahai...sayangnya...

Lynn said...

kalau k.lyn pun tak berani la nak guna susu tu..risau kalau apa2 hal kat baby kan..

eMMe said...

plug peti ais rosak?
boleh ke?
tak penah akak dgr, jarang sgt belaku.. slalu akak dgr black out je.. sabar Munna, sabar... cabaran kan... take it easy ya!

diana said...

nak nagis rasa..kan??bukan senang nak pump..

amirah said...

huhuhu pahammm pernah kena juga..huhuhu

Kakzakie said...

Nasib baik juga hari ahad kalau dibuatkanya terjadi hari kerja laaagi haru!!

Si montel tu buat kakak geram. Pinkish macam mat salleh:)

ZieMarziah said...

TNB sabotaj kot..ari tu hg komplen kan wahaha

uncle gedek said...

Ada alasan tukar peti ais baru teros!

aizamia3 said...

kuatkan semangat Munn..

Tihara said...

semuga berjaya puan Mun.. :)

norhidana miswan said...

plug bt hal mmg nk nngis kalu dlm situasi cam munn tuh... yelah penat lelah mengepam susu tuh jd sesia lah... mujur lah msh ok lg...

mama maman aka yana said...

wah.. cemerlang nih jadi mummy bf nih.. gud..

Puan Kutu said...

mmg sadis la.akk ada sekali jadi macam ni,en suami tutup peti ais tak kuat,pintu terbukak sikit so susu mencair..tp tak kisah sgt la,yg ada ni pun dh dua kali buang sbb dh 3bulan tak luak..skang tak buat stok beku sgt.esok keje ari ni baru perah.merasa fresh je la si bambam.hehe

..Cik May..

Akulah Pak Lan

 

Copyright © 2012 Reserved to munnafendy.com Design with love by CikBulat