Monday, May 7, 2012

DIY Bunga Peony...usaha tangga kejayaan :)


Assalamualaikum =)


Sebelum cakap pasal bunga, nak update sikit urusan dokumen semua dah selesai dengan jayanya. Ehehe...nasib baik la tok kadi tu boleh hantar setelkan borang tu kat Pejabat Agama Tapah, jadi saya dah tak payah apply cuti lagi pergi sana. Alhamdulillah. Otak dah ringan sikit :)


Ok, hari tu saya pernah update pasal bunga tangan idaman kan? Saya ada beli 1m kain satin krim kat Jakel hari tu, cadangnya nak buat bunga fabrik + kerongsang. Gabungan kedua-dua yang saya suka tu. 


Sayangnya, jenis material yang saya beli tu tak sesuai agaknya. Tak jadi langsung. Eh, lupa nak oyak, saya buat bunga 3D Peony ni ikut tutorial dari link dan video kat bawah.


Link:


Video:


Hasil orang tangan lembut:



Hasil orang tangan keras T.T :

sapa gelak saya jentik!


Berputus asa tidak sama sekali. Huh!

Saya try pulak pakai fabrik chiffon yang buat bunga 3D Miss Poodle hari tu, tak jadi jugak! Leper macam pakai satin. Hisy, camana diorang buat ye? Saya tengok video tutorial kat atas ni ulang-ulang (silent mode sebab kat opis) ntah camana terfikir nak 'dengar' video tu. Saya pakai earphone. Rupa-rupanya, orang yang buat video ni dah mention, pakai kain dari material 'poliester', so kalau kena api, dia akan 'merepot' (betul ke ayat ni?) jadi cantik dan melengkung ke dalam.

Tu la, lain kali dengar, bukan tengok je. Hihi :p


Disebabkan tak sempat lagi nak pergi terjah kedai kain, saya selongkar almari dan jumpa satu shawl yang dah  lama tak pakai. Rasanya ni kain poliester kot, sebab shawl tu licin dan nipis. Tawakal je saya potong shawl tu...(berkorban apa saja~)..Try buat, dan....





Hehehe...senyum lebar tidur malam tadi. Kena try lagi, bereksperimen sampai betul-betul cantik macam diorang buat. Huh! Chaiyok chaiyok!


31 comments:

norhidana said...

heheheheh.... akhirnyer berjaya jugak yek

aritu akak ada gk try bt bunga chifon tu dik, ikut tutorial gk mule2 bt tak jd sbb leper, tp bile dh tau teknik dia... baru betul melengkung...

azam said...

:) cantik la ni.....

buat gift cantik

CaDLyNN said...

kretip!

Munnafendy said...

@norhidana
akak buat pakai chiffon pun melengkung ke? ala nape sy buat tak jadi?? =.=*


@azam
buat la..bg wife...hahahhah


@cadlynn
tiru je lyn.. :)

aizamia3 said...

tak semestinya pertama kali buat terus jadi.. buat berkali-kali baru jadi.. ;)

wahida said...

aku tak gelak pun nok, aku bangga lagi sbb aku lagilah tak reti bab2 gubah gini...

lepas ni mesti lagi cantik...aku sokong ko...

mizzkechique said...

comel sgt.. tp malangnya xleh tgk video tu.. kena block la dear..

syaz@rozelt said...

nice..habis shawl jadik bhn experimen..hehe..rase kain satin jadik nie..nnt nak try la..lame dh terbengkalai projek eksprimen syaz..hihi

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

mcm2 kena prepare b4 big day khen
excited nk tunggu ngeee

Masz Sidek said...

cantik... bila tengok video macam mudah jer... tp bila try buat... baru tahu ada bahagian yg sukar... :)

Tentang Kita said...

kreatifnyer...yg bunga warna itam tu dijadikan sebagu brooch ker?

Rafflesia™ said...

bunga putih tu baru nak kembang kak.. dah lame-lame kembang cantek lagi haaa... usaha tangga kejayaan.. chaiyok2... -.-

*alhamdulillah semuanya berjalan dengan baik..-.-

kakcik said...

Mak nak gelak juga tengok bunga leper tu walaupun mak sendiri tak reti nak buat! :)

Cik Saila said...

munna, saya bt guna kain chiffon je.. masa bakar kain tu otometik dia melengkuk.. huhu

Tihara said...

kretip muna ni..kena plak dengan brooche color tu :)

Daddy Ziyyad said...

Bukan Tok Kadi lah..Abang Kadi...~ahahaha

Pen Biru said...

usaha tangga kejayaan..caiyokk!!

Deru Ombak said...

Hoh! Usaha tangga kejayaan. :)

Ini Kisah Tia said...

cantikkk .. practise make perfect .. hehe ..

jemput baca kalau sudi :)
tak komen pun takpa ..

http://www.inikisahtia.com/2012/05/si-dia-tak-luahkan-perasaan-keliru.html

Hanis MY said...

kreatifnya banyak buat sendiri, a wedding to be remember, alangkah bestnyaaaa kalau boleh g wedding kalian berdua wuwuwu...

ariana said...

terus cuba..mesti boleh nnti tu..:)

Cikpuan rara said...

comels.teringin jugak nk buat nt.

miloais milo said...

cayalah beb... tak lama lagi tu
mesti jadik lagi cantik!

iols ni memang keras tangan
memang konpem tak jadik!

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

nak kena bakar ke tepi2 tu munna? mcm teknik buat bunga guna riben dulu2 tu... akak tak dpt bukalah video tutorial tu.... cantik bunga tu...

Prettywrite said...

haha ada silap teknik rupanya..goodlucksss dear nanti mana tahu bulih tempah2..:)

Kakzakie said...

Itu dia Munn bila usaha tak putus asa akhirnya berjaya - cantik kakak pun minatlah...

Daddylicious said...

hahaha!

Ujie said...

sorry la mun..akak tergelak gak! pdhal akak cuba pun tak penah..hahaaa

fiQ'Ra said...

cantik la kak.. tp kena teliti.. mcm mas, mmg tak kreatif.. hehe

Nazayiena said...

Nasib baik last2 jadi jugakan...

SHAHZEE said...

ok cantik..ni nak buat handbouquet ke

..Cik May..

Akulah Pak Lan

 

Copyright © 2012 Reserved to munnafendy.com Design with love by CikBulat