Friday, April 6, 2012

Cucuk-cucuk untuk bakal pengantin =)


Assalamualaikum =)

Gelihati baca komen Syaa kat entri semalam. Dik, nak kawin memang kena cucuk dik,untuk HIV test. Kalau benda ni tak wajib buat akak pun tak hingin nak keluarkan cecair merah ni walaupun setitik tau, rugi. 

Untuk bakal-bakal pengantin yang belum buat HIV test tu, pi set appointment dulu kat klinik kesihatan (kerajaan je tau), jangan main redah je yer...nanti bolayan. Appointment kitorang semalam Fendy yang setelkan dari bulan lepas. Tapi jangan ingat dah buat appointment boleh terus datang buat, tetap kena amik nombor...ntah apa fungsi appointment pun tak tau la.

bayar singgit sorang ye

Mula-mula pi kaunter, serahkan kad appointment dan diorang kasi tiga jenis borang..borang pink, putih dan buku kecik (survey) untuk sorang. Isi semua tu dengan Fendy punya sekali sampai lenguh-lenguh tangan den, siap buat regangan tangan ala-ala dalam dewan exam nak jawab soalan esei.

muka letak sipi-sipi je dah, orang tu dah sound makin kerap letak gambar kat blog....hahahaha

Dah isi semua tu serahkan balik dan tunggu lagi sampai panggil nama untuk ukur berat dan tinggi. Kemuadian tunggu lagi untuk buat blood test.

Sebelum buat tu nurse tu tanya, "apa yang adik faham tentang HIV?"

Lol. Ada soal jawab rupanya. Den belasah je jawab, "satu virus yang boleh berjangkit melalui darah, jarum suntikan, persetubuhan....errrrr...." (tak tau pun ada soalan, kalau tak malam tadi den stay satu malam study pasal HIV....huhu tipu tipu)


Nurse tu pun terangkan la serba sikit bla bla bla.... "OOO00oooo....."


Mula la sesi cucuk menyucuk. Walaupun jarum nak suntik tu kemetot je tapi tetap seriau....haha..mengalahkan budak kecik nak cucuk BCG la ko Mun!


Nurse tu boleh usik pulak, "Alahai haluihnya jari...boleh ke nak cucuk ni?"

Hisyy....

Tetiba bunyi 'keletap!' dah cucuk. Jarum sekarang dah maju, main tembak gitu je ek? (nampak sangat dah berkurun tak amik darah..hihi) Sikit je darah keluar, betul-betul muat-muat isi dalam dua lubang tempat isi darah tu. Bagus, elakkan pembaziran ye nurse....hahahaha

Dah setel, turn Fendy pulak. Sebelum tu den sempat bagitau soalan bocor pasal HIV...tolong kawan =P

dah setel.....ni jejari haluih vs jejari gedabak

Lepas tu tunggu lagi untuk result.....kitorang sampai klinik dalam pukul 2:30 petang, setel dalam  pukul 4  boleh keluar dengan hati berbunga riang....hihihi...gataiii



Resultnya mesti la negatif! Boleh kawin tanpa was-was. =)


*Den buat HIV test kat Klinik Kesihatan Petaling Bahagia 03-77829355
*Terlupa buat talasemia. Huh!


27 comments:

KhaiRin : anies said...

kenapa la klinik swasta x buat kn prosedur ni? nk x nk kn amik MC semata2 nk settle kn hal ni...

mas saari said...

masa akak kawin 10 tahun lepas takde buat ujian HIV ni... bila mengandung baru ada!

nur anis said...

saya baru tahu kena buat kat gov je..hehe

Kakzakie said...

Gelihati pulak kakak bila bayangkan Munna kena injection. Itu belum nak bawa anak injec. Memang manjang Fendi ajelah kena dukung baby bila injek kelak. Sebab kakak pun macam Munna ngeri-ngilu macam-macam rasa....

CIK MAY said...

HUIH!!!

YG COCOK MELETOP MCM TU AKU DAH BUAT UTK CEK KOLESTEROL!

TAPI MASA AKU BT HIV TEST KAT KLINIK KESIHATAN,DIE COCOK KAT LENGAN TU.DIE SEDUT DARAH DALAM 1 1 BEKAS PENCUCUK YG BESE TGK KAT TV TU KAN..PASTU RESULT AKU DIE RAHSIAKAN..HANYE PEJ AGAMA BLH BKK..

LPS TU,AKU TAK DE BT APOIMEN MCM KO PUN..G TERJAH JE..HAHA...SBB BT KAT KG..NURSE PUN TAKDE BT SURVEY..DIE TNY NAK BT HIV TEST?MEH BORANG..MEH TGN..CUCUK..OK..G KUAR..NNT SY PANGGIL..LEPAS DIE PGGL, NAH RESULT..BLH BLK..

KEJAP JEK.KWN2 AKU KATA KLU POSITIF BARU DIE BG KAUNSELING..KLU NEGETIF, DIE TAK CKP PAPE..

QueeN TerataI said...

masa sis dulu.. buat HIV test nurse tu buat skali ujian utk talesemia tu.. ngeeeeee

SHAHZEE said...

ala cucuk ckit pun takut yapedaaaa

dah selamat..bleh nikah dah ni

LiNda said...

kenape kene wat dkt hospitl gov je ek..xpe, yang penting mun da setel daaa

Ecah Ecot said...

ecah buat minggu depan satu lg...hehehe...nebes

azam said...

:) nice,.....biasalah ni..selamat pengantin baru la ni....

kakcik said...

Mak nak suruh Along set appointment tak lama lagi. Buat cepat2 pun tak guna juga sebab ianya (keputusan pemeriksaan itu)terpakai untuk tempoh 6 bulan sahaja, kan? :)

Pok Amai-Amai said...

Ala...bru cucuk sikit. Lom ms peknen. Lagi byk cucuk. Heheheheh....

Daddy Ziyyad said...

Patutnya, selain HIV test, wajar juga semua bakal pengantin buat screening for Hepatitis B.

And of course, Thalassemia screen pun wajar juga kalau ada sejarah keluarga penyakit ni

mizzkechique said...

sy tkt kena cucuk² ni.. hadoila..

ariana said...

Tak pe, ni baru sikit..korban lah..lg pun utk kebaikan kan..
alhamdulillah..yea dah boleh kawin ye..bilalah agaknya hari bahagia Munna tu..:)

teratak hati said...

mmg kena buat appoiment sbb ada had dia sehari berapa ramai, klu rmai sgt kan tk sempat pulak..ada pulak sesi soal jawab ek..

❖ Syaa ❖ said...

hehehe akak malu kita k *tutup muka* ehehe kita muda lagi tak tauuu xP Okay dah tau :D

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

zaman ai kawen dulu benda ni tak wajib buat pong...but alhamdulliah bagus ada benda gini khen...dpt elak benda yg x baik jd blk hari

wahida said...

kahkah..lawak la bila ko ckp kalau tau ada soal jwb tu ko nak study mlm tu...haha...

Gadis said...

nnti dh kawin...

pastu pregnant lagi la..
1st time cek kene amik darah sampai satu tabung kecik tu..

pastu bile setiap kali cek up baby..setiap kali tu la kene cucuk mcm hiv test tu..huhu

Aishah Jahirah said...

er ada soal jawab jugak ke....owh xaci soklan bocor...;p
alhamdulillah dah selesaikan, lega....blh proceed next urusan lak.

Puan Kutu said...

akk dulu takde plak dia tanya soalan.terus cucuk jer.haha..dulu2 mmg akk pun takut jarum.tp dh start mengandung dh imun dh dengan jarum.mmg akan selalu darah diambil bila kita pregnant.tambah2 klu ada kes picisan macam akk nie.tensen jer...:)

Ati Masrif said...

dah nak kahwin ye :)
jemput tau..

tapi chk talasemia tu penting
juga utk keturunan kita..baik
pi chk lepas ni pulak :)

dhiera said...

kita pun isis borang macam-macam aritu. lenguh~ ada borang survey pre-pregnancy lagi. adoyai~

Nurul Akmal said...

Pernah 2 kali kot cucuk camni.. masa cek darah.. ;)

Cik Ina Do Do Cheng said...

yeah yeah yeah, dah lulus.lepas kahwin jgn lupa blog memon ye.

me and my memoir said...

masa akak kawen dulu takde kena buat test hiv ni..masa ngandung je kena...hehehe

..Cik May..

Akulah Pak Lan

 

Copyright © 2012 Reserved to munnafendy.com Design with love by CikBulat