Monday, April 2, 2012

Bila cayanunalif berbalah pasal halal haram

Assalamualaikum =)

Tengah tekun buat drawing untuk projek Coca Cola Bottlers (Malaysia). Terdengar saya punya Commercial Manager (Chan) dan Construction Manager (Boey) ber'congceng congceng' pasal apa tahu la, tak tentu butir yang disebut.

Tiba-tiba Boey cakap omputih, 

"No! She cant eat that! This one not halal la"

Dengar perkataan 'she' dan 'halal' automatik antena telinga mengembang, mata pun terus pandang diorang. Sebab i am the only 'she' in this office. Ada sorang lagi 'she' tapi cayanunalif, so memang takda kena mengena dengan 'halal' kan.

Chan said, "Can la, u see this" sambil tunjuk plastik bungkus gula-gula tu kat Boey (ye, pasal gula-gula je pun).

Boey geleng-geleng kepala, "no no no, i dont want. She cannot eat this. This halal logo is not JAKIM halal meh"

Chan balas balik, "Nowadays aaa..nothing halal anymore in Malaysia laa..." dan terus pergi ke depan. Macam tak puas hati.

Saya tengok je gelagat diorang. (saya tak heran pun dengan gula-gula tu sebab masih lagi puasa ganti, ada lagi 4 hari....huk3)


Boey pandang saya dan cakap,

"Saya tak boleh, I cant. My heart aaa talak senang, mau kasi ini bukan-bukan kasi you orang Islam makan. Talak baik. You aaa kalau pigi mana-mana kedai mau makan ka, mau beli apa ka, kalau you nampak orang cina jual, you jangan beli. Kalau dia olang kata halal, you jangan pecaya. Itu tada halal punya."

"Saya sendili aaa..penah pegi saya punya kawan punya kilang buat itu fish ball and fish cake. Itu ada logo halal punya, tapi saya tengok aaa itu tempat tada baik. Dia olang aa, campur-campur, itu ada sana ada, sini letak sana letak. Macam mana mau halal meh?"


Saya kagum dengan Boey. Walaupun mungkin bukan 100% faham tapi dia tahu. Dan dia hormat.

Kekadang kita sendiri main belasah je makan...bila jadi isu baru nak amik berat...


33 comments:

azam said...

:) bagus....boss saya dulu pun camni jugak...particular

Terutama kongsi sponge basuh pinggan yg diguna utk basuh ba alif ba ya........Islam diminta jangan guna, takut² ada yg guna buat basuh tu

Daddy Ziyyad said...

Awak bertuah punya kawan macam Boey. Walaupun berlainan agama, tapi dia cukup sensitif, dan mengambil berat tentang kawannya. Jagalah sahabat seperti itu.Bukan mudah di cari.

❖ Syaa ❖ said...

Eyhhh caring betol lah kawan sepejabat akak tu heheh ingat memperingati . K akak pon dah pandai ckap loghat cina ehehehe

sisdee said...

betul!!! sokong boey..i luv u le boey..sbb now nie mmg kita kena hati2..wlupun kat tmpt makan tu ada HALAL logo pun silalah hati2...

kakcik said...

Bagusnya Boey. Semoga beliau mendapat hidayah.

Munnafendy said...

@azam
bagusnya bos awk...sy pun baru terfikir, selama ni dok kongsi sponge yg sama...alamak... =(


@daddy ziyyad
sbnrnya boey ni dah baya2 ayah sy dh pun...tp dia mmg baik =)


@syaa
bleh la fhm satu dua perkataan diorang tp nk balas blk zero...huhu


@sisdee
amboi..blum btemu sudah jatuh cinta? haha gurau je kak =)
mmg kena hati2 especially kopitiam, org selambe je pergi tp hakikatnya cuma 1,2 tmpt je yg halal kt mlysia ni...

fiza said...

Bestlah dpt kawan mcm boey. Sensitif isi halal haram even dia chayanunalif.

Lya Colours said...

bagusnya dia
macam amoi2 kat office saya pon sama gak
kalau tak halal memang dia x kan bagi kita makan

Zefa NorAsmara said...

Keprihatinan Boey dan ayat paling bawah dr Muna harus direnung2kan bersama.. Suka entry ni. Peringatan bagi yg alpa. Jgn main belasah aje.. :D

|| NaFiRaa || said...

bagus kalo ade kelik yang faham sensitiviti orang islam.. sis punye kelik pon ok..:)

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

bagus ader kawan2 yang concern mcm ni...alahmdulliah even dia non muslim tapi dia care about HALAL rite

Kazman / Sue said...

terharunya baca entri ni.... ada ramai ke diluar sana mereka yang bukan islam bersikap macam boey....

mas saari said...

bagus Boey! at least dia faham..

ct cucubi said...

baik nya kwn munna ni.. tulah kan.. kalau ada tanda halal jakim tu yakin sikit.. kalau ada, tp behind d scene mcm (%&* diluar pengetahuan kita tu kira tawakllah jelah..

Kakzakie said...

Kakak salute Boey kawan Munna tu. kalau dia berani kata begitu so... kita sendiri kena fikirlah... betul tak..

Pen Biru said...

betul..kdg2 org cayanunalif ni lagi peka dgn semua tu kalau nak berbanding org melayu kita. semua main sebat jer. sama juga cm kawan sy yg beragama kristian, bila sy soalt, dia akan duduk senyap2, sedagakn kwn2 semelayu dan seislam, sibuk bersembang pong pang pong pang punya bising.siap gelak2 lagi..sakit betol hati

maszull said...

assalamualaikum munna...wah bagusnya dpt bos yg mcm tu faham apa itu halal...:)

mirmashi94 said...

wahh,respect laa boey tue . hehe . tapi betol , saya sendiri pom main makan aja . then bile heboh kata x halal . baru laa " ea?? x halal?? " hehe .

wahida said...

bukan senang nak jumpa ngan kawan mcm boey tu...sgt prihatin..

dan respect each other...

Nurul Akmal said...

Terharu nya dengan Boey...

Alhamdullillah dia alert lagi kan..

miloais milo said...

tak semua manusia berlainan agama macam boey ni...
ada yg tau - buat2 tak tau ikut suka-hati dia aje....

in my off ada sorang nyonya - sesedap rasa bawak pork - reheat kat microwave - terus ornag laj tak bleh guna - bila tegur melenting cam hapa...

Aien Alien said...

bos lama saya juga ada macam sifat Boey~ sangat menjaga soal halal haram bab makanan untuk staff dia yg muslim




renungan bersama~

QueeN TerataI said...

Alhamdulillah kan ada boss dan fren non muslim yg ambil berat.. kdg2 kita org Islam sendiri pun mcm x ambil berat.. main belasah ajer...

Nazayiena said...

Ada juga org cayanynalif mcm Boey,ambil berat halal haram....

Puan Kutu said...

bagus boey nie, bley buat geng..org ilam sendiri ada yg main tangkao muat n tak sensitif isu halal haram.kena renung2kan..:)

Aishah Jahirah said...

bagusnya..sangat hormat pegangan agama orang lain,bukan jenis sembarangan je.siap boleh nasihat balik kat kita...

Suhami Ahmad said...

Bukan senang nak jumpa cayanunalif macam Boey tu...suma nak kaut untung semata....

anisalya said...

bagusnya dia. menjaga kepentingan orang Islam.

Irfa said...

baguslah dia .
hormat org lain juga

SHAHZEE said...

good boy boey:)
dulu masa aku keja motorola, microvawe pun management buat asing.1 utk muslim,1 lg utk geng2 x brapa nk muslim:)

Munnafendy said...

@shahzee
boey ni tak berapa nak boy dah...baya2 ayah dah ni...haha

Izan Ishak said...

bagusnya boey ni. sensitif pasal isu halal haram even gula2 je pun.

teringat pasal kawan cina hubby k.izan. pernah tegur kawan2 melayu yg gi makan kat satu kopitiam ni. sebut terus menu kat situ mana org islam boleh makan. hmmm.. camtulah senario kopitiam yg bersepah2 skrg.

Cik Eka said...

bagus boey..hormat kita..
lagipun ada yang tak faham.ingat kita tak boleh makan saja.tapi dorang tak tau segala peralatan,ke apa2 yang bersentuhan ke....

bukan senang nak dapat kawan seopis gitu....

..Cik May..

Akulah Pak Lan

 

Copyright © 2012 Reserved to munnafendy.com Design with love by CikBulat