Friday, March 2, 2012

Signal

Assalamualaikum =)

Selamat hari Jumaat semua.. sihat ke? Nak cerita sikit,


Masa otw balik dari Jawi hari tu, ada satu kereta kat sebelah kereta tunang ai (Fendy) yang tiba-tiba bagi signal dan tukar haluan. Jadi Fendy terpaksa brek mengejut sebab jarak antara kereta memang rapat sangat. Ntah la, ai memang pantang betul orang macam ni. Ai cakap kat Fendy,


"Kalau saya yang bawak ni jangan harap nak bagi dia lalu, tak sabar-sabar"


Fendy diam sekejap....dan jawab,


"Kita ni, hidup jangan ada penyakit hati. Kat kilang tu kawan-kawan pun selalu ingatkan, Fendy...jangan ada penyakit hati. 

"Syg tahu tak, Rasulullah S.A.W masa kecik tengah bermain-main dengan kawan sebaya dekat rumah Halimatus Saadiah kalau tak silap, Jibrail datang belah dada Rasulullah SAW, ambik hati Rasulullah dan cuci hati Rasulullah SAW.

Kita nampak kat situ kan. Jangan ada penyakit hati.


Macam-macam yang bermain kat fikiran masa tu mengenangkan kisah betapa mulianya Nabi Muhammad SAW, sehingga hatinya dibersihkan oleh Jibrail. Dibersihkan darah hitam yang dikatakan sebahagian daripada syaitan.

Kita ni? Betapa mudahnya biarkan hati sendiri penuh dengan macam-macam hasad, walaupun semasa memandu.

Sikit-sikit nak marah. Sikit-sikit nak dengki dengan orang. Nak bagi laluan pun kedekut. Kan?

Muhasabah diri sekejap =)



Oh, jangan sangka Fendy tu lepasan maahad ye. Baju tengkorak pun dia pakai. Tunggu masa je nak sorok semua baju jahat dia tu.

45 comments:

sisdee said...

hehehhehe hati x de kena mgena ngan baju yang hahahahaaha

mmg pun ai agree ngan ur fiancee part2 camni kena tolak ansur wlupun i pun kdg2 gerammmmmm hahahahha..

tapi klu hati dididik baik insyaallah akan terus jadi baik :)

Ujie said...

kalau nk jd driver mmg kena banyaaak sabar..mcm2 perangai ada kat atas jln tu.

bila diperati, driver lelaki mmg lebih bertolak ansur.

Munnafendy said...

@sisdee

tu la nasib la sy pun tahu hati takde kena mengena ngan baju..kalau tak lama dah reject...hahaha


@ujie

btul la ujie, sy pun perasan...driver lelaki lebih cool biasanya

M said...

dulu aku pun mcm 2 gak..mesti nk baran je klau org buat mcm 2..tp skang hg tau x laki aku ckp "alhamdulillah bini aku dh berubah" hahaha

Munnafendy said...

@M

Yaka dah berubah? Haha...bagus2 sejuk mata laki tgk =)

mas saari said...

biasalah kita perempuan ni kurang sikit sifat sabarnya bila di jalan raya... kalau lelaki mesti bersabar!

CIK MAY said...

huh..klu aku pun panas hati dgn spesi mangkuk yg bwk kete mcm tu..bengong.

Bui Junaidi said...

ADUH,TERASA..SEBAB BARU SEMALAM BUAT MCM TU..SAMPAI KENA HON..HUHUHU

Aishah Jahirah said...

kalau dia bg signal elok2 nak masuk saya bg je...cuma sy pantang kereta tu drpd belakang tetiba masuk depan kita ngam2 sebijik kereta pastu dia brek....saya ni kdg2 xpeka sgt sedap je tekan minyak....terkejut...fuh melayang semangat.

Adzrien Shoppe said...

tak lama lagi nak jadi suami org.. kena improve diri pelan2 tu. takpe, baju tengkorak buat kain lap je nanti. he..he..

ADZA IRDAWATI aka MAK DARA said...

hehehe sebab tu lah mak dara jarang2 bawak kereta sbb mak ni jenis baran somi mak pun selalu je ingatkan suruh bykkan sabar dan cool masa drive hehehehe

gadisBunga said...

haha betul tu. penyakit hati ni kalau tak diubati Allah tambahkan aje....

(al-baqarah ayat 10)

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

sabar org sekarang senipis kulit bawang *sama ngan org yg comment gak ni* nak sangat jadik penyabar inshaAllah moga di permudahkan :))

Cikgu Ma said...

betul la tu...penyakit yg sukar di obati adalah penyakit hati...

era kecik said...

hee. betul tu. ustazah baru je ajar pasal nabi kena belah dada. nak cucikan hati dia :)

LIPISLADY said...

Sallam munnafendy,

Muhasabbah diri selalu untuk
menghindari penyakit hati.

era kecik said...

reply komen 'Menghadapi kerenah orang tua' :

aaa.. tak nak >_< mintak dijaukan lar kak muna :( hee~

Pok Amai-Amai said...

Ala...awak. Baju tengkorak die tak jahat la...Jgn sorokkan. Cool tau! Heheheheh!

Sy lagi suke org yg keliahtan jht tp dlm hati mcm tunang awak tu. Dr luar pki kopiah tp dlm riak semacam. Mmmm....

Kakzakie said...

Baju bukan lambang keimanan org Munna. Apa lagi kalau lelaki....

Tapi bagus Fendy ada kemampuan mendidik Munna itu yg kakak pasti.

Syida said...

saya mmg seorang yang kurang sabar.ada sesiapa nak cuci hati saya tak?
hehehehe

terima kasih sudi dtg blog kita.

Daddy Ziyyad said...

saya pun dulu ada baju tengkorak ! haha

Hanis MY said...

comel sgt entri ni hehe..ayat last tu lawak hokay...

wahida said...

eh, laki aku pun ada baju tengkorak....

tah mana lak pegi baju tu...

kayrul-shah said...

kalau dah membahayakan nyawa kita sekali..mudah sangat la penyakit hati tue datang..

Tihara said...

Bagus lah saling mengingatkan..kadang2 kita lupa, ada org tlg ingatkan..tanda Allah sayang kita :)

Kancil 8349 said...

pemandu mesti banyak sabar...

Dinas Aldi said...

Bila baca pasal baginda Rasulullah SAW, rasa sangat kerdil diri ni, huhu..memang betoi, senang sungguh nak marah bila ada yg tak kena.

Baju tengkorak eh? Hehehe..Takpa, luaran je tuh :)

Faidhatul Arfah said...

already follow u heee

biela bell said...

tu la..jgn disangka penampilan pakai baju tengkorak2 pun tak tahu agama..tapi lebih baik ilmu yg dia ada ssuai dgn penampilan dia..tak gitu..:)

psst: tu la kak..kdg2 tension jugak kalau org tak bagi signal..haishh..ikut wat suka jalan tu mcm jln dia sorg.huhu..kalau berlaku apa2 kan susah..

Nieda said...

Tq singgah.
Salam kenal.

Anonymous said...

sedang belajar mencontohi sifat2 Rasulullah S.A.W....

Puan Kutu said...

tak semestinya sekolah maahad je boleh beri nasihat..utk org yg fendi syg sgtlah bagus ok.hehe..

ariana said...

baguslah sorang api sorang lg air..maksud akak Munna ngan tunang Munna tu..Insyaallah aman bahagia rumahtangga nanti..:)

Suami akak pun kalau drive pun selalu jg marah2 kan org..tp akak yg sabarkan..tp ada certain2 part pulak..dia yg sabar dan akak plk yg cepat marah..hehe..begitu lah kita ni saling lengkap melengkapi..

Juwita Afifah said...

Sayang!!!!! RIndu sgt2. =)

Bagusnye Fendy. Bila nak kawen ni? Jgn lupa jemput.=P

Cik Ina Do Do Cheng said...

fendy budak maahad kajang ke ?kalau sekolah situ cik ina salute, dorang nampak brutal, tapi alim tau. kawan yuyi pun budak sekolah maahad.dulu teringin sekolah kat situ tapi nak wat cam mana tak cukup pandai:(

Mama Adam said...

Sorok2... Hehehe...

Tapi, kot2 mamat tu x tau jalan... Sedar2 dh dkt simpang. Tu yg tetiba tukar haluan tu

Miss Nadya said...

muhasabah diri nad jugak..thanks dear..:)

Salam, sy dengan rasminya melepaskan komen untuk menjemput owner blog join saya punya bloglist jika sudi..hehe..di link ::

http://www.nornadiah.com/2012/03/miss-nadya-bloglist-mac-april-2012.html

Cik TeN10 said...

Setuju dgn sisdee..baju xde kena mengena.. Hihi
Bak kata owg putih don't judge a book by its cover.. Tak semestinya org yg sentiasa berkopiah berserban berjubah tu hatinya baik imannya setinggi gunung.. Awk beuntung..at least bila awk tgah marah ke ade org nk ingatkan.. =)

~SaL IjOu~ said...

tgh drive mmg akan jumpa mcm2 org..sy selalu set, expect the unexpected..n kdg2 walo kita da berhati2 sekalipun, org lain akan cuai..jadi kite kene byk bersabar n super alert~ ^^

ckLah @xiiinam said...

dengki-mendengki kalau diamalkan.....akibatnya menyakitkan.

anisalya said...

kalau akak pun hangin jugak dik. hahaha...

fazrulnoor said...

mulia nyer

KhaiRin : anies said...

tu la penyakit yg smpi mati pon susah nk hilang

mizzkechique said...

huhu..terharunya bl ada someone yg nasihat mcm tu..

C.M.A @ CikMoonAdnan said...

huhuhu...

moon pon bermuhasabah diri jap bila baca entry nie.. bagusnya tunang yerkk..

..Cik May..

Akulah Pak Lan

 

Copyright © 2012 Reserved to munnafendy.com Design with love by CikBulat