Friday, February 24, 2012

Kad kahwin pun boleh undang fitnah

Assalamualaikum =)

Selamat pagi Jumaat semua. Sihat?

Nampaknya ai punya surat beranak dengan sijil kursus kahwin memang CONFIRM hilang. Dari hari Isnin cari kat dalam almari, kat opis, kat dalam kereta, bawah katil, semua habis geledah tapi tetap tak jumpa. Hikmahnya, bilik dan almari jadi kemas sekemas kemasnya. Bergumpal-gumpal sawang kat bawah katil juga telah dibersihkan dengan jayanya. Heh!

So Isnin ni terpaksa amik cuti nak pi JAWI dan JPN. Tak pasal-pasal. = (


Ada benda nak share untuk bakal pengantin. Nasihat dari Ustaz Roslan,



*Sama juga dengan amik gambar untuk pre-wedding. Pegang-pegang tangan tu tak mau lah eh. Tak manis orang tengok, nanti mak ayah jugak yang kena tempiasnya.... (pesanan untuk diri sendiri juga)

*Ahaa untuk kad kahwin tu perhati betul-betul, mak ai pernah pesan jangan letak kalimah Bismillahirrahmanirrahim atau amik ayat-ayat Al-Quran dan letak kat kad, sebab nanti takut penerima tak prihatin @ tak perasan, disepah-sepahkan dipijak-pijak dan  campak je dalam tong sampah.


Takut dengan trend. Bila jadi kebiasaan, yang tak boleh pun jadi boleh.


32 comments:

cheqna said...

bagi cheqna senang je
matamat tak menghalalkan cara
memang matlamat kita nak kahwin
tapi prewedding bagai tu..memang tak sesuai r...kita masih HARAM
trend memang trend tapi kita dikurniakan akal...boleh fikir mana haram mana halal...=)

C.M.A @ CikMoonAdnan said...

hmm btol laa.. moon tgk.. ramai sgt dah nie..suka wat pre wedding..

bila di tegur..utk kebaikan..

kita plak dimarahi.. kata jeles.. huhu

kakcik said...

Satu pesanan yang sangat baik buat bakal pengantin dan juga ibubapa bakal pengantin. :)

ct cucubi said...

kalau nak buat gmbar pre wedding pon kene buat yg sopan2.. mengikut batasan.. x manislah kalau org2 tua tgk gmbar mcm tu.. lgpon mmg x boleh pon kan.. B-)

InaAchik said...

bagus2...
peringatan buat bakal pengantin...

Mr & Mrs Chenta to be said...

btul tu... no need to put any ayat2 quran.. sbb takut yg kurang prihatin di campak2 je kad tuh.. =)

Ujie said...

betul sgt!

lgpun buat apa letak gambo bagai..lps tu org buang dlm tong sampah gak muka kita tu.

yg 'bismillah' tu pun problem, tak pasal2 saya terpaksa simpan..tunggu masa utk bakar.

Pok Amai-Amai said...

Sbnrnya, perkara mcm nie tak perlu ditegur. Sbb budak kecik pun tau. Maka, gunakanlah akal yg dikurniakan tu ye? Hiks!

Tihara said...

betul jugak kan peringatan tu, tp kalau kad pesen dulu2 sempoi je tk payah nk letak ayat2 tu yg penting niat nk menjemput tu sampai :)

Citarasa Rinduan said...

cari perlahan2 munna insyalah.. pasti ada...
ada 2 hari lagi masanya.. amalkan satu surah.. selalu kak guna time nak cari barang

dik, bab kad kawin tu kak sokong,. biarlah kak kawin tu simple..
sekurangnya tak undang dosa, biar tetamu suprise nak tgk siapa bakal pengantinya.. kan>

eMMe said...

yea la..betul.. ramai dah tgk wat pre wedding... nama pun Islam, tau la hukum hakam nya...

sisdee said...

bagus sgt..ai pun dah lama geram..nk sgt GRAND smpai kad kawin pun nk tunjuk bahagialah sgt kan..mcm apa yg cheqna ckp le..matlamat tak menghalalkan cara .. kita ada agama kan

biela bell said...

setuju sangat..mak pun selalu pesan jaga ada bismillahirahmani rahim tu..sebab ada kalimah orang..org dok langkah2 ke..kan..pahtu..gambar2 tu pun tak perlu..siap peluk pinggang,pegang tangan..tak manis..huhu

Rumah Kuning said...

walau apa pun kerja buat kita, mesti berpandukan al Quran dan hadis.

ariana said...

Betul tu..ai..kadang hukum agama pun nk di ambil remeh..takut..moga kita tak tergolong dlm golongan tu..baguslah kalau bakal pengantin mcm ai ni ada kesedaran..Bukan buat kad jemputan tu yg salah..cuma..kena perhati..apa yg boleh dan x blh disebaliknya kan..:)
kalau nak posing berdua, apasalahnya tggu nikah dulu..hehe

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

dulu kawen pakai kad wangi biasa jer...x der pic or memabazir bagai

~Sweet Honesty~ said...

lebih baik dkata old fshion..drpd bedosa smpai mati..

Kakzakie said...

Setuju benar Munna... memang trend tapi kalau melanggar agama tak payahlah diikut... Sama juga kalimah/ayat al-quran tak usahlah suka-suka cetak - kalau beribu dicetak siapa nak tanggung dosa sebanyak tu...

[sutera kasih] said...

buat yg simple pun cukup :)

|| NaFiRaa || said...

pesanan yang sangat baik.. bende yang nampak cam simple jek.. tapi impak dia besar.. thanks k~

Tiramisu Fatiema said...

memang sekarang macam2 design wat kad kawen nie..peringatan utk sy jugak nanti..salam kenal..

ADZA IRDAWATI aka MAK DARA said...

betul jgk tu kan.. dulu2 masa mak nak kahwin takde pon kad macam2 tu.. tulis nama aje takde pon gambar2 hehe

maszull said...

assalamualaaikum munna...moga dpt panduan yg berguna dr pembacaan kita dan ingatlah bila nak membuat kad kahwin tu yer... )

Puan Kutu said...

bakal pengantin sekelian.silalah dengar nasihat dr cik muna..hehe..

mmg boikot pre-wedding photo..:)

Bui Junaidi said...

BGS NI BUAT PERINGATAN BAKAL PENGANTIN KAN..KDG2 DIA ORG TAK TAU/LALAI

~SaL IjOu~ said...

itu part yg selalu org pandang remeh,kan~

Aishah Jahirah said...

kena take noted ni....utk future...hehee

Eera Shera said...

x stuju ngn org yg ambik gmbr pre wedding..ada pulak pre wedding huhu..memandai je..matlamat x halal kn cara..

~~Ticer Wann~~ said...

masa ticer wat kad kawen dulu memang xda semua tu... mak ayah selaku penasihat banyak memantau aktiviti pembuatan kad kawen ni... biar la xglam pn janji terlepas dr fitnah n dosa... betul x?

CIK MAY said...

kad kawen aku simpel je kot..

Ameh Wahab said...

setuju 100%....
Ala...mase ameh dulu nak kan jugak tulisan jawi tu kami tukar kepada Assalammualaikum...kan lebih Afdal...hehehehe...

Kad Kahwin Murah said...

betol2..byk sgt org bwat pre wedding gmbar bkn men berpeluk sakan da..eh2 x kahwin lg rupanye..trend sekarang pun org da x letak gmbar kat kad kahwin..byk suke letak gmbar kartun dan design2 unik mcm tiket wayang ke, tiket keta api ke haha

..Cik May..

Akulah Pak Lan

 

Copyright © 2012 Reserved to munnafendy.com Design with love by CikBulat