Monday, January 30, 2012

Menjeruk rasa...tabahlah wahai hati :(

Assalamualaikum...

Baru kejap tadi ai dapat tahu, my besfren kat opis Titty dah hantar resign letter kat bos, dengan notis 2 minggu. Terkejut, rasa nak nangis. Lepas ni confirm kesunyian. Ai dah la sorang je Melayu kat sini...perempuan pun ada 3 orang je...dah sorang ni berenti, tinggal berdua. Yang lagi sorang tu tak berapa nak ngam sangat. Lain semua lelaki. Confirm lah lepas ni ai jadi senyap sesenyap senyapnya.

Titty kerja kat sini dah 8 tahun, berhenti sebab tak tahan dengan perangai sorang commercial manager kat sini yang kuat kipas bos besar dan cucuk belakang. Kat depan kita baik, manis muka tapi belakang kita? Tak terjangkau dek akal betapa busuknya hati dia. Kawan ai ni memang dah makan hati bertahun-tahun dengan c.m ni  tapi bersabar je..tapi kesabaran setiap manusia tu ada hadnya kan?

Bos besar ni pun ala-ala sengal jugak. Dengar sangat fitnah orang lain, padahal dia sendiri pun tak amik tahu perkembangan ofis. Yang banyak jaga hal company bos kecik yang baik hati tu. Tapi semua benda bos besar yang sign, so bos kecik tak boleh nak buat apa. Bayangkan, kawan ai dah kerja 8 tahun, minggu lepas dia boleh tanya, 'u kerja pakai ini meh? u buat apa?' sambil tunjal jari kat laptop si Titty.

Nape ai sedih? Sebab ai rasa lepas ni ai akan jadi target seterusnya si c.m tu. Instict ai kuat mengatakan macam tu. Buktinya? Bonus mereka yang lain paling kurang sebulan gaji, ada yang 2,3 bulan gaji. Tapi ai dan Titty? Suku bulan pun tak sampai. Nak buat taik gigi pun tak boleh. Nak bagi apa kat mak? Nak hulur berapa? Bayangkan, anak si c.m yang baru masuk kerja tak sampai 6 bulan boleh dapat lagi banyak dari kitorang. Patut ka?

Mr.accountant terkejut, sangat terkejut. Kenapa ai dapat macam tu. Apa salah ai? Ai sikit pun tak pernah tinggi suara pada dia, melenting, melawan, langsung tak pernah. Semua kerja ai setelkan on time malah lagi cepat dari dateline. Sampai kekadang bos kecik pelik macam mana ai buat drawing cepat sangat. Dan ai bukan setakat setelkan design & drawing, kerja yang bukan sepatutnya kerja ai pun ai buat. 

Bukan nak hadap sangat bonus dari company, kalau dapat tu memang rezeki. Tapi kenapa dianaktirikan? Kenapa dibeza-bezakan? Mulanya ai ingat sebab profit merudum dan semua dapat lebih kurang....tapi bila ai tahu kebenarannya...terasa macam mata pedang tusuk ke jantung!

Ai tahu...ini bukan pasal racist..tapi sebab sikap PHD sekor kuman yang jenis tak puas kalau tak menyakitkan orang lain.


Mood bercampur baur sekarang.

31 comments:

Ujie said...

suami saya pun kena gitu kat tmpt kerja dia. sape yg pandai kipas..cpt naik pangkat & bonus pun lebih. pdhal kerja byk org lain buat.

sementara takde kerja lain, sabo je lah munna.

|| NaFiRaa || said...

memang sakit hati kalo ade kelik yang kaki kipas cam tuh.. suka nak naikkan diri sendiri dengan memijak orang lain.. sabar banyak2 k.. try lah carik peluang kerja yang lain.. insyaAllah.. rezeki ade kat mana2.. janji kita usaha..

CaDLyNN said...

oo kt tmpt lin agak racist..huh..
slalu dianaktirikan..harapkn opis ni dekat ngn umah n dak2 dept yg sempoi je berthn kt sini smpi skrg..huhu

Tihara said...

kat memane pun mmg byk berlaku mcm ni..jgn jd cam akk last2 benti keje n jadi full time housewife..sabar eks :)

lieynanilaz said...

kaalu ai pun kecik hati sesangat...rasa diri tidak dihargai walau dah lama bekerja...bertahanlah kamu selagi mampu!!...

Queenie said...

tu racist la tuh dik oii...

adik akak pun tgh makan hati, keja kat bank tp bila boss bukan satu kaum, jgn haraplah...

Munnafendy said...

@ujie
tengah sabar bangat nih...sedihnyaa..

@nafiraa
itu yg pelik..knp la ada spesis org mcm ni?

@cadlynn
selama ni pun bertahan sbb ada geng si titty tu...tp kalau dh bnti..nak geng dgn sape pulak..hurmmm

@tihara
xleh jd suri rumah...nk kawin dlu baru jd suri rumah...hihi

@lieynanilaz
dok bertahan ni..tp xtau leh tahan smpai bila..

@queniee
kt pekerja bgsa gelap tu ok je kak..bbulan2 bonus dpt..mybe sbb sy ngam dgn titty tu..terkena tempias skali..

ciksusu said...

kte penah keje company camtu..
basic 1200 je..tapi kaum dier basic 1500..hurm

eMMe said...

Munna, kalo brenti kang takde keje/gaji pun takde camner...mmg perlu kesabaran yg tinggi... saya simpati dgn kamu... moga Allah melindungi kita hamba yg lemah...

diana said...

macam tu punye orang pun ada..
sambil2 tu cari2 la kerja lain..

cheqna said...

paling menyampah dgn bos yang tak de pendirian..yang senang sangat dihasut..
nyampah

Penjual Reflesia™ said...

ni kes nayo ni akak.. orang yang banyak buat kerja xdipandang n dihargai..hurmmm... sabar ye akak.. nti cari kerja baru.. =.=

xmo sedih2.. tau?

ct cucubi said...

ee xadilnya.. comp cha ya nun alif ke?

Cik TeN10 said...

perghh !! sgguh menyakitkan hati.. mmg pantang dgn kaki bodek ni.. tp bersabar je lah ea..

ciksufi said...

sama mcm kat tmpt sy...kdg2 org kat bwh x boleh bersuara..bersuara untuk sokong takpe tapi kalau nak bangkang mmg terimalah akibatnya. racist atau tak, hanya yang kena saja yang faham..

Deru Ombak said...

Ermmm.. Mana-mana pejabat dah tentu ada "attitude problem"...yang paling tak tahan bila boss rasa sejuuukkk bila kena kipasss. Isk isk..

Bui Junaidi said...

BAIK CARI KERJA LAIN AWAL2..SAKIT HATI BILA BUI BACA NI..BUI PALING TAK SUKA ORG KAKI BODEK..PANDAI CAKAP JER,TP KERJA MCM APA..EIIII,GERAM...

Cik Rose Cute said...

Sabar-sabar....Mungkin Allah bagi kita rezeki sebanyak itu...Allah ingin menguji hati Cik Munna...

Rtp Farra Arisha said...

ahh, buat baik berpada2, buat jahat jangan sekali...emm...:') be strong...

rumah kuning said...

tak adilll....memang tak patut.

Mak Usu said...

memang kadang2 mcm tu.. yang baru masuk 2 3 bulan dah dapat bonus lebih dari pekerja lama.. Apepon kak muna cuba bersabar k.. Mana tau nanti boss tu buka mata skit...

p/s: Sekarang dah xkeje.. nk jadi student plak...hihi

teratai said...

mana2 organisasi ada org jenis kipas ni...hrp2 munna fendy x menjadi sasarannya selepas ni!

yad'z said...

urm siannye.. adat lah tu kan.. kat muka bumi ni.. ade jek manusia PHD.. sabar jelah yang mampu kan....

Puan Kutu said...

kerana seekor kuman tu la byk jiwa yg merana..dlm bersabar tu cuba intai peluang kerja lain ye muna..tabahkan hati..:)

QueeN TerataI said...

mungkin dia x suka org malay kot.. huhuhu tp mmg unfair la kalau mcm tu.. kalo Queen confirm Queen pun akan resign skali. X sanggup nak hadap org2 mcm tu... kalau pun cm tu x suka ur fren tu knp mst u pun terbabit sama? xkan la just bcoz of u kwn ur fren tu then u pun jd mangsa? mmg x patut!

anisalya said...

sabar je la munna. bila ada sorang yg kuat kipas boss dan big boss jenis sengal mmg mcm ni la jadinya.

Cik Ina Do Do Cheng said...

kat mana-mana tempat kita keja pun ada orang cam ni. sabau ye munna, kalu dah tak sabar cari je keja lain.

Tea said...

ssayangku.. rezeki ada di mana2.. jgn takut menanggung risiko kerana yg penting kepuasan berkerja itu perlu setimpal dengan usaha... bertabah.. perlu juga usaha..

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

sabaqqqq uols
keja ngan manusia ni mmg perlukan iman yg lebey nak kena sabaq ngeeee

nazirah said...

alahai.. macam terseksa je jiwa raga kalau nak kerja macam tu . mm kalau agak2 da tak tahan benti la keje kat situ , carik keje lain mcm membe awak tu .. mgkn rezeki ada dkt tmpt lain kan.. yg lebey baik dari tu insyaAllah ..

mas saari said...

cuba cari kerja lain, tapi jangan berhenti dulu kerja sekarang..

..Cik May..

Akulah Pak Lan

 

Copyright © 2012 Reserved to munnafendy.com Design with love by CikBulat