Thursday, November 3, 2011

DIY Bunga Tisu

Assalamualaikum =)

Entry ni sesuai untuk akak-akak dan adik manis. Abe-abe ensem nak baca pun boleh =P

Dalam percubaan DIY bunga tisu. Biasanya yang orang buat bunga telur tisu tu dari crepe paper. Tapi yang ini aku buat bunga tisu dari tisu toilet! Jimat kannn...hahaha...sekadar mencuba ada skil ke tidak, kalau menjadi boleh la cari crepe paper nanti. Nak pakai tisu kotak yang biasa tu pun boleh, tapi yang tu nipis sangat. Kalau rasa jari jemari tu macam sepit ketam tak payah la eh.

Barang yang diperlukan untuk buat bunga tisu,


1 lagi yang tak ada dalam gambar, apa je yang boleh buat bentuk bulat. Aku pakai penutup botol Olay macam kat bawah ni (gambar google)

Cara buat bunga tisu ni,

1) Ambil kertas tisu tu dan lapis-lapiskan jadi beberapa lapisan. Lagi banyak lapisan lagi cantik jadinya bunga tu, tapi leceh sikit sebab banyak helai yang nak di lipat-lipat nanti. Contoh aku buat 7 lapisan. Setiap tisu tu dah memang ada dua lapisan nipis kan, so total jadi 14 lapisan. Macam gambar kat bawah ni,



2) Bentukkan bulat, lukis dengan pen pakai penutup botol tadi, dan staplerkan tengah-tengah bulatan tu. Kemudian baru digunting. Ikut suka la nak gunting beralun-alun @ straight je. . Kemudian pakai highlighter dan color kan kat tepi-tepi tisu bulat tu. Ikut suka nak color apa, nak biar kosong pun takpe. Contoh macam gambar kat bawah ni.


3) Renyukkan tisu tu satu-satu, sehelai demi sehelai  baru kelopak tu akan jadi cantik nanti. Masa ni memang kena sabar sikit, tarik kasar tisu akan koyak. Dah tisu nama pun kan..Mungkin kalau pakai crepe paper tak leceh sangat. Buat sampai habis, bunga akan jadi kuncup macam ni.


4) Kemudian, kembangkan semula tisu tu. Jadi macam ni.


Ok siap! =)


Kat bawah ni bunga pink, first trial. Masa ni tak terfikir pun nak pakai stapler, aku boleh bantai pakai jarum dengan benang! Haru kan? =.=*



Nah sekawan bunga tisu buat group hug...hehe..pinjam ayat uncle gedek!



Nak buat apa dengan bunga-bunga nih? Haaa...tunggu..........sekian saja DIY bunga tisu dari aku. Selamat mencuba!

32 comments:

JIJI YU said...

wahaha...leh kasi hadiah...

model tu dah tutup aurat..tp demi jaga air muka die..kitorang tak sanggup nak tunjuk gambar die..aku ngn kemba pergi outing tu nak belajo je..

diana said...

rasa macam berminat pulak nak cuba buat.hehheh..

IntaNBerliaN said...

cantik giler!! kreatif sungguh.. hihi

rara pinkmafia said...

wahhhh nice nya,rara nk buat tak terbuat2 smpai dh kawen dh pon.hehehe

Cik Ina Do Do Cheng said...

baguslah ko ni briliaant, lepas ni leh ambik order wat bunga telur orang kahwin, jgn lupa cik ina jadik PA tau.

gedek! said...

Habis la tisu dan highlighter opis lepas ni.....

haha!

bujal X said...

sembur dengan minyak wangi tak?

Lizan said...

waa canteknya munger..
berskill betul tangan adik .. gud gud <3

Bui Junaidi said...

kalau bui buat mesti jadi lain,jari jemari tak kreatif langsung..huhu

tp yang munna buat ni mmg cantiklah..leh tempah tak..

cik Ida said...

nak try... even dah kwen dah pon.. hehehe.. :)

CIK MAY said...

tangan kamu sgt seni..aku buat tak jadi pun..erk..takbuat lagi sebenarnye..ngahahaha

nyna amani said...

wah, kreatif nya!

azam said...

cantik......

nanti kawin ajak ye...hehehe

jemarisuri said...

chantek!

mamaNoriz said...

mmg kreatif!

simple dan kos murah kan...
hasilnya cantik :)

Akulah Pak Lan said...

entry bakal pengantin. haha

cerita best said...

NICE BLOG....pakjoe nk bg tau nie pakjoe ada byk lg tip blog yg nk bg kt tuan blog jemput siggah ke laman blpg pakjoe jgn lpa tau sbb pakjoe dh follow.....folllow pakjoe blk tau heheheh

Rai said...

laa..takde la susah sangat kan.. cuma agak leceh.. tapi kreatif betul..

BERT said...

fullamakkk kretiplaa... bleh cube ni... gud sharing deknon...

QueeN TerataI said...

huhuhuhu. kalo Queen yg buat ni mmg x jadi kot.. tgn xde seni.. kehkehkeh

Anonymous said...

kreatif..

umie said...

salam perkenalan...wah..cantik...suka la...

#ciksuzlin said...

nak try..nak try..

pipie_azty said...

hey , thanks for the tunjuk ajar .. ta lme lgi sy akn tung .. so satu krje yg kreatif dan ta mmbazir duit yg bnyk .. thanks :)

Nerdy Zuera said...

Wahh ! Creative nye !

sharz syaz said...

kreatif!! boleh gak try!! letak kat bilik pengantin!! =))

Ayesha Ramlee said...

entry untuk akak :D

http://chikimaruko.blogspot.com/2012/03/separuh-review-bila-aku-tak-pandai.html

Cik Eka said...

cantikla munna..hehehehe

bestnya dah wat persiapan kahwin kan

Zila Zainal said...

wahh tengkiu ajar! :D

cikgu bedah said...

mekacih ajarkan...adik saya nk bertunang hujung thn ni...ingat nk cuba buat...mekacih...

raflessia07 said...

Tq nk tryyyyyy

raflessia07 said...

Nk tryyyyy

..Cik May..

Akulah Pak Lan

 

Copyright © 2012 Reserved to munnafendy.com Design with love by CikBulat